z dodatkiem wódki, bo czemu by nie
Gose jest jednym z gatunków do których trzeba dorosnąć, zdecydowanie będąc „smakiem nabytym”. Lub nie polubi się nigdy, jeżeli akurat tak się zdarzyło, że kolendrę darzy się szczerą i bezinteresowną nienawiścią. Ja szczęśliwie do tej grupy ludzi się nie zaliczam, więc gdy tylko zobaczyłem butelkę Spezial-Gose od Ritterguts wiedziałem, że muszę coś pokombinować ciekawego.
Czym się różni od zwykłego gose? Browar zdecydował się na mariaż gose z witbierem, plus je turbo doładował. Już tłumaczę – poza ziarnami kolendry oraz solą do piwa trafiła skórka bergamotki oraz chmiele Cascade, Aurora oraz Summit. Sam skład pokazuje w jakich, mniej więcej, rejonach sensorycznych będziemy się poruszać.
Pomyślmy zatem – kwaskowatość, mineralność, słoność, ale i cytrusy. Do tego słodowa kontra i przyprawkowość. Bazę destylatową warto zatem mieć dość neutralną, ale trzeba dopełnić czymś co nie tylko wniesie nowe smaki i aromaty, ale i będzie doskonale funkcjonowało z już istniejącymi.
Jak przedstawia się receptura?
- 30 ml wódka Bielik
- 100 ml Fever Tree Cucumber Tonic Water
- top up Ritterguts Spezial-Gose
- spirala z ogórka gruntowego
Sposób przygotowania:
Prościej być nie może. Do schłodzonego szkła z kostkami lodu wlewamy wódkę, tonik i piwo. Przybieramy spiralą z ogórka, ot i wsio.
Barwa: Samo piwo jest dość ciemne, mimo że połączenie witbiera z gose raczej sugerowałoby jaśniejszy zakres kolorystyczny. Ciemno pomarańczowe, wpadające w jasną miedź, więc siłą rzeczy cocktail ma piękny złoty kolor.
Aromat: Intensywny aromat ogórka, zaraz po nim cytrusy, kolendra i lekka mineralność. Rześki, lekki, już na starcie sugeruje orzeźwienie.
Smak: Kwaskowatość i słoność piwa przyjemnie łączą się z goryczką i ogórkowością toniku oraz pełnią piwa, wraz z jego nutami ziołowo-przyprawkowymi, cytrusami i owocowymi estrami. Na sam koniec delikatny i przyjemny sznyt porządnej wódki.
Lekki, pijalny, z bardzo przyjemną nutą świeżych ogórków i cytrusów. Jak temperatury i nasłonecznienie wrócą do sensownego poziomu na lato, będzie jak znalazł.