Home O mnie

Nazywam się Michał Kopik i tematyką piwną oraz piwowarstwem zajmuję się od 2005 roku.

Zainteresowanie piwowarstwem domowym wynikło ze względu na brak szerszego wyboru piw z rodziny stoutów na polskim rynku. Skoro nie mogłem ich kupić uznałem, że w takim razie sam je uwarzę. I tak się zaczęło. Niewątpliwie bardzo pomocne było moje wykształcenie biologiczno-chemiczne i studia na SGGW na specjalizacji Ochrona Środowiska – Technologia Żywności. Gdzie dodatkowo miałem okazję poznać ojca polskiej sceny piwowarstwa domowego – doktora Andrzeja Sadownika, z którego rad do tej pory korzystam.

Zawodowo zajmuję się piwowarstwem, technologią piwa, sensoryką, foodpairingiem i piwną miksologią. Jestem certyfikowanym sędzią amerykańskiego Beer Judge Certification Program oraz Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Uczestniczę w polskich jak i zagranicznych konkursach piw domowych i rzemieślniczych, w tym w Birra dell’Anno we Włoszech, World Beer Cup w USA oraz International Beer Cup w Japonii. Szkoliłem również nowych sędziów PSPD oraz jestem egzaminatorem BJCP.

Jeszcze w czasie studiów pracowałem jako warzelany w browarze Konstancin. Jestem współzałożycielem i do grudnia 2018 wspólnikiem i głównym piwowarem browaru kontraktowego Kingpin. Współpracowałem również technologicznie z innymi browarami a piwa według moich receptur zdobyły wiele nagród zarówno na konkursach polskich jak i zagranicznych.

Współpracuję z firmami, restauracjami i szefami kuchni przygotowując wydarzenia i szkolenia foodpairingowe. Jako absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów łączę świat miksologii ze światem piwa.

O mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnieO mnie

Cześć! Moja strona używa ciasteczek w celu bezproblemowego jej działania. Podejrzewam, że nie jest to dla Ciebie problemem, natomiast w każdej chwili możesz je wyłączyć z poziomu przeglądarki. Akceptuję Więcej informacji