Home Foodpairing Piwny Foodpairing – Beverage Brewing Hefeweizen & Pizza Capre e Pera

Piwny Foodpairing – Beverage Brewing Hefeweizen & Pizza Capre e Pera

by Michał

Dzisiaj zajmiemy się drugim z piw od Beverage Brewing. Tym razem będzie to absolutnie klasyczny i równie pijalny jak opisywany w grudniu German Pils Hefeweizen.

Jeżeli nie widzieliście poprzedniego wpisu to polecam rzucić okiem. Ten tak samo powstał we współpracy z Beverage Brewing.

Wygląd: Piana mogłaby być bardziej bujna, śnieżnobiała i o dobrej konstrukcji. Opada do cienkiej warstewki. Barwa jasnego złota, stylowo zmętnione.

Aromat: Zdecydowanie pierwszoplanowo aromaty estrowe – banany i guma balonowa. Dodatkowo owocowe nuty dojrzałych brzoskwiń i gruszek. Bardzo delikatne nuty fenolowe w postaci lekkiego goździka. Słodowość chlebowo-biszkoptowa, wyraźnie pszenna. Bardzo delikatne nuty ziołowego chmielu.

Smak: Niska pełnia, średnio-niskie wysycenie. Pierwszy akord pszenny w swojej słodowości, od razu pojawiają się nuty bananowe. Trwają przez drugi akord, razem z nutami gumy balonowej oraz owocowych estrów. Bardzo lekka goździkowa pikantność. Finisz z ziołowymi nutami chmielu, przyjemnie kwaskowaty w ramach stylu, elegancko współgra ze słodowością i słodyczą piwa.

Bardzo prawilna pszenica, której jedynie do pełni szczęścia brakuje wyższego wysycenia. Tak naprawdę jedyna rzecz do której mogę się przyczepić. Solidniejsze nagazowanie jednocześnie polepszy początkową bujność piany.

Jak zatem prezentuje się w kulinarnym zestawieniu?

Tym razem wybrałem pizzę w wydaniu, które jest wprost stworzone do piw pszenicznych – gruszka, kozi ser, pancetta, orzechy włoskie i rucola.

I absolutnie fantastyczne, przepyszne ciasto.

Znowu na głodniaka robiłem notatki, więc zmysły wyjątkowo wyostrzone ;)

Od razu przepiękny aromat świetnego ciasta na pizzę, idealnie wypieczonego a i tam gdzie trzeba przypieczonego. W końcu kolor to smak i aromat. Ziołowe i orzechowe nuty rukoli, mięso, słodycz gruszki i ostry aromat sera.

Smak jest zdecydowaną powtórką tego co wyłapuje nasz zmysł węchu. Do tego dochodzi idealna struktura ciasta. Świetna podróż po smakach: słodkim z gruszki i częściowo z sera, słonym (ser i mięso), gorzkim (rukola), umami (ser, mięso i orzechy) i lekko kwaśnym (gruszka). Mamy zatem bardzo dobrą podstawę do foodpairingu z jasną pszenicą.

I tak też jest w istocie. Nuty estrowe z piwa doskonale współgrają z nutami pochodzącymi z gruszki, orzechów sera i mięsa. Z kolei pszenna słodowość świetnie komponuje się z ciastem, z ciekawym pazurem w postaci tych bardziej przypieczonych fragmentów. Delikatna ziołowa chmielowość Hefeweizena zostaje podbita orzechowo-ziołowymi nutami rukoli.

W zasadzie można takie zestawienie podsumować dwoma słowami: elegancko i subtelnie. Poszczególne składowe do siebie pasują, wzajemnie przenikają i wzmacniają. Przyjaciołom polecam ;)

Może Ci się również spodobać

Cześć! Moja strona używa ciasteczek w celu bezproblemowego jej działania. Podejrzewam, że nie jest to dla Ciebie problemem, natomiast w każdej chwili możesz je wyłączyć z poziomu przeglądarki. Akceptuję Więcej informacji